En utdannelse innen skipsfart gir deg et hav av muligheter. Dette er første trinn på en utdannelse for å bli motormann, maskinist, maskinsjef, matros, styrmann eller kaptein.
Grunnleggende sikkerhetskurs er en obligatorisk del av opplæringen, og blir organisert av skolen. Prosjekt til fordypning tilbys yrkesfaglig opplæring på fartøy.
Etter to års læretid kan du avlegge fagprøve og løse ut ferdighetssertifikat for matros eller motormann
Motormann
Ønsker du å jobbe i maskinrommet på et skip eller arbeide med bruk og vedlikehold av utstyr om bord i skip og på borerigger? Har du lyst til å jobbe innenfor disse næringene så er denne yrkesutdanningen for deg?
Velger du motormann gir det deg grunnleggende kunnskaper og ferdigheter for å kunne vedlikeholde maskineri og driftssystemer på skip og offshorefartøy.
Yrke og veien videre
Motormannen har sin arbeidsplass i maskinen på skipet og har som arbeidsoppgave å gå vakt i maskinen, assistere maskinistene og foreta vedlikehold på tekniske systemer og maskineriet om bord.
Etter 2 år på videregående kan du søke deg inn på maritim fagskole og bli maskinist.
Matros
Som utdannet matros jobber du i tett samarbeid med motormann, skipper og styrmann. Du har din arbeidsplass på bro/dekk og skal vedlikeholde utstyr om bord på skipet. Andre arbeidsoppgaver er å gå brovakt, fortøye, laste/losse skipet, assistere styrmennene og vedlikeholde tekniske systemer på dekk.
Personlige egenskaper
Du må ha gode samarbeidsevner, være effektiv og nøyaktig.
Formelle krav
Det stilles strenge krav til syn (fargesyn), hørsel og allmenn helsetilstand. Godkjent helseattest utstedt av autorisert sjømannslege må fremvises ved en jobbsøknad.
Som matros skal du tilfredsstille kravene til sikkerhetsopplæring og dokumentasjon i STCW-konvensjonen.
Etter- og videreutdanning
Du kan utdanne deg videre til styrmann (skipsfører) eller kystskipper hvis du har nok fartstid. Nordkapp maritime fagskole tilbyr Dekksoffiser på operativt nivå – ettårig og Dekksoffiser på ledelsesnivå – toårig.