Fesk og potedes

thumbnail_Image-18 - Klikk for stort bilde Vi som går programområdet fiske og fangst (2FFA) ved Nordkapp videregående skole, var på utplassering i uke 38 og 39 på forskjellige fiskebåter. Vi er 13 elever i klassen, de fleste var med på skolebåten «Finnmarkfisk», mens noen av elevene var om bord på andre båter. Dette var båter som enten ble ordnet i regi av skolen eller ved bekjentskap.

Det er mange ulike oppgaver som må gjøres om bord i en båt. Spesielt blir det mange og varierte oppgaver når man «ror» med ulike bruk. Vi har vært utplassert på flere båter, noen har vært på garnfiske, en på linefiske, noen på ringnot og en på snurrevad/krabbefiske.  Fangsten om bord i de forskjellige båtene har vært svært varierende, fra svarthav på noen båter, til godt fiske på andre. Miljøet er generelt godt på de fleste båter, noe som vi synes gjenspeiler virkeligheten på en god måte.

Fiskeriet har endret seg på mange måter. Vi har fått nye redskaper, før var det nesten bare garn- og linefiske. Dette er såkalte passive redskaper. I dag har vi flere aktive redskaper, for eksempel snurrevad, ringnot og trål, men kunnskapen om godt sjømannskap, sikkerhet og navigasjon vil vi videreføre fra våre foreldre og besteforeldre. Dette er noe av det viktigste man burde vite om sjøen og kysten. Ferdigheter som bøting, førstehandsbehandling av fisk, navigering og det og finne egne løsninger er viktig å kunne. Man kan trygt si at det var mye tyngre å være fisker i gamle dager, da mesteparten av arbeidet ble gjort manuelt. Det man kan si om fiskeri er at det går i arv. Vi har mye å lære av gamle fiskere, både når det kommer til arbeidsmoral og yrkesstolthet, og dette er noe vi er stolt av å være en del av.

thumbnail_Image-110 - Klikk for stort bilde

Flere bilder fra utplasseringen finner dere på 2 FFA`s egen kanal.

Skrevet av vi som har samfunnsfag:

Viktor, Nay, Martin, Thomas, Ola, Kristian, Erling, Håvard, Villum, Anders, Asgeir